SZC logo

Kecskeméti Szakképzési Centrum

OM kód: 203041/012 | 6000 Kecskemét, Hunyadi János tér 2.

Intézmény logo

Kecskeméti SZC Gáspár András Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Projektek

Határtalanul 2022

Nagy örömmel kezdtük el program szervezését, ami nehézséget okozott, hogy a nyert pályázat még 2019-s volt. A pénzügyi keretek is azokra az árakra voltak megtervezve, de a buszköltséget kivéve sikerült a pénzügyi kereteken belül maradni. Emiatt a program is módosításra került, mely elsősorban az időpontokban jutott érvényre.

A kirándulás 2 nagy osztályra épült, kiegészülve egy kollégiumi csoporttal, így állt össze az 50 fős diákcsoport, 3 kollégiumi nevelőtanár és a két osztály osztályfőnöke alkotta a kísérők csapatát. A pályázatban leírtak szerint az útazók kaptak egy feliratozott hátizsákot, ásványvizet, illetve tartós élelmiszert. Az indulás előtt kétszer lettek tájékoztatva a szülők és a diákok, a felvetett kérdésekre kielégítő válaszokat tudtunk adni. 2022.06.03-án az összes útazónak Marton Szabolcs igazgató helyettes tartott disszeminációt, melynek fő témája Erdély története volt, kiegészítve Trianon szellemével. Ezt 2022.06.04-n szerettük volna megtartani, de az szombatra esett, amikorra nehéz lett volna a sok vidéki diákot berendelni.

 

  1. nap (2022.06.06.) Minden utazó a megbeszélt időre megérkezett, így pontban 9.00-kor el tudtunk indulni. A buszon a kísérőtanárok elmondták még egyszer a tervezett programokat, illetve lefektették az elvárt magatartási normákat. Az első pihenőnket még a határ előtt tartottuk, majd zökkenőmentesen, gyorsan léptünk határt Ártánd-Bors határátkelő helyen.

Ezt követően Kele Olivér 9.A osztályos diák felolvasta az általa készített beszámolót Gáspár András életéről, munkásságáról.

Első utunk Bihar városába vezetett, ahol Csorba Mihály, a helyi Gáspár András Általános Iskola igazgatója fogadott bennünket. Egy rövid bemutatkozás után kisétáltunk a közeli temetőbe, ahol megkoszorúztuk Gáspár András síremlékét, így tisztelegve iskolánk névadójának a Szabadságharcban nyújtott kiemelkedő tetteiért.

A program szerint az utunk Nagyvárad felé folytatódott. Útközben Utasi Imre 9.A osztályos tanuló Ady Endréről tartott egy nagyon színvonalas ismertetőt, mely végén elszavalta Csinszkához írt versét: „Őrizem a szemed”. Nagyváradra érve az Ady Endre Múzeumot látogattuk meg, illetve a téren lévő Ady szobrot. Ezután még egy órát sétáltunk Nagyvárad történelmi városközpontjába.

Nagyváradról, egy több, mint 2 órás úttal értük el Torockót, ahol az előre leegyeztetett minőségű és mennyiségű szállást foglaltuk el. Az ízletes vacsorát mindenki nagy étvággyal fogyasztotta el.

  1. nap (2022.06.07.) Irány Kolozsvár! Az odavezető úton Győri Martin 9.6 osztályos diák tartott ismertetőt Mátyás király életéről , Kolozsvárhoz való kötődéséről. Megérkezésünket követően a Mátyás-szobornál készítettünk csoportképet, közös séta keretében gyönyörködtünk a szépen felújított belvárosban. Következő állomásunk a Tordai-sóbánya volt, ahol nagyon látványos és kellemesen hűvös körülmények között gyönyörködhettünk a sóbányászok nehéz munkájával létrehozott varázslatos világban. Mindenki nagyon élvezte a programot, különösen a csónakázást. Egy rövid buszos utat követően a csoport a rendkívül látványos természeti jelenséghez, a Tordai-hasadékhoz ért. Itt egy 2 órás túra keretében jártuk be a patakvölgyet. Utunk ezután a szálláshelyre tartott, útközben Tóth Tibor tanár elmesélte a hasadék legendáját. Fáradtan és éhesen értünk Torockóra, ismét finom vacsora várta a csoportot. Az időjárás előrejelzés miatt a kísérők úgy döntöttek, hogy a szerdai és csütörtöki programot felcserélik.
  2. nap (2022.06.08.) Irány Székelykő! A bőséges reggelit követően tájékoztatást tartottunk a csoportnak a programváltozásról, felhívtuk a figyelmet a várható nehézségekre, illetve a megfelelő ruházat viselésére. 10 órakor megindult a csoport a HEGYNEK. Sok-sok nehézséget legyőzve mindenki fáradtan ért fel a hegytetőre, jólesett egy kicsit leheveredve megpihenni és felkészülni a visszaútra. Természetesen a szokott csoportképek itt is elkészültek. Irány lefelé, amely egy idő után talán még nehezebbnek volt, mint felfelé. Az összetartásnak és a segítőkészségnek köszönhetően kisebb horzsolásokkal, de leért épségben a csapat a hegyről és a szálláshelyen pihente ki a túra fáradalmait. Néhány fiatalt nem viselt meg annyira a mászás, így ők még egy focira is beneveztek. A nap végén ismét jólesett a finom vacsora.
  3. nap (2022.06.09.) Reggeli után irány Vajdahunyad! Az oda út alatt Győri Martin olvasta fel a csoportja által készített beszámolót, mely a napi programokhoz kapcsolódott. Megtekintettük Vajdahunyad várát, mely lehetővé tette a diákok számára, hogy képet formáljanak a középkori Magyarország világáról. Ezután Gyulafehérváron tettünk látogatást, ahol az Érseki Székesegyházban megtekintettük Erdély kiemelkedő történelmi személyiségeinek síremlékeit, ahol elhelyeztük a megemlékezés koszorúját. A diákokat láthatóan megihlette a hely szellem. Egy rövid belvárosi sétát követően utunk Nagyenyedre vezetett. Itt előszőr Erdély első Líceumát kerestük fel, ahol történeti áttekintést adtunk a csoport számára a Bethlen Kollégium létrejöttéről és az elmúlt évszázadok során Magyarország és Erdély oktatási életében betöltött szerepéről. A hátralévő időben szabadprogram keretén belül lehetett ismerkedni a várossal. A szállásra érve a már megszokott, finom vacsora várt minket.
  4. nap (2022.06.10.) A bőséges reggelit követően búcsút vettünk vendéglátóinktól, köszönetet mondva a nagyszerű vendégszeretetükért. Hazautunk első állomása Déva várának megtekintése volt, útközben felelevenítettük irodalmi tanulmányainkból Kőmíves Kelemen legendáját. A várnál nem működött a felvonó, így egy kisebb túra keretében hódítottuk meg a várat. Utunk következő állomása Máriaradnára vezetett, ahol a Kegytemplom szépségével, történetével, a vallási életben betöltött szerepével ismerkedhettünk meg. Erdélyi utunk utolsó állomása következett, az Aradi-Vértanúk emlékművének felkeresése, megkoszorúzása, tisztelegve azok előtt a nagy egyéniségek előtt, akik az életüket áldozták a függetlenség oltárán. Az időjárás is a kegyeibe fogadott, mert megvárta megemlékezésünket és csak utána szakadt le az ég. Sok-sok emléket magunkba zárva, de búcsút kellett venni Erdélytől, egy gyors határlépést követően ismét Magyarországon folytattuk a hazafelé tartó utat. A buszon összegeztük az út tapasztalatait, élményeit, megköszöntük a diákok rendkívül pozitív hozzáállását a programokhoz, az út során tanúsított viselkedésükhöz, továbbá a kísérőtanárok odafigyelését, segítőkészségét. A tervezett időintervallumban, 19.15 -kor érkeztünk a Gáspár iskolánkhoz, ahol a szülők már várták gyermekeiket.
  5. 06.14. A program zárásaként az út résztvevőit ismét összehívtuk és a Teams-keretén belül összeállított kérdéssorban ismét felelevenítettük az út fontosabb momentumait, az első 3 helyezettet díjazásban részesítettük.

Úgy gondoljuk, hogy a program elérte célját, mindenki sok élménnyel, új ismeretekkel, a határon túli magyarság tiszteletével és új barátságokkal gazdagodott.

 

Kecskemét, 2022.06.20.

 

 

Készítették: Törőcsikné Meidl Szilvia

                     Csőke Csaba

                     Nagy Endre

                     Szabados Tamás

                     Tóth Tibor

GALÉRIA

Határtalanul 2022

hatartalanul-2.jpg
hatartalanul-4.jpg
hatartalanul-5.jpg

Partnereink

SZC logo

Kecskeméti Szakképzési Centrum


Kecskeméti SZC Gáspár András Technikum

6000 Kecskemét, Hunyadi János tér 2.

Telefon: +3676480744

E-mail: gaspar@kszc-gaspar.hu

OM azonosító: 203041/012

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/000857


2024Kecskeméti SZC Gáspár András Technikum